Drenge og pige bøger? – en rant om forsider, køn og bøger

Det er et trick spørgsmål. For der er kun et svar, hvis du spørger mig. Nej. Bare nej. For en gangs skyld er det i øvrigt heller ikke pigerne, der taber mest ved disse opdelinger. Selvom en bogforside måske ikke umiddelbart appellerer til en pige, så er der mindre stigma forbundet med at sidde med en “drengebog” for en pige end der er for en drenge, der sidder med en “pigebog”.

“Men det er også fjollet at farver og motiver er knyttet til køn!” Ja. Det er det, men det er de altså. Det skal vi nok komme til livs, fx ved at holde op med at lave drenge og pige grupperinger, hvor den ene er lyserød/lilla/fersken og den anden er grøn/blå/sort.

Hvis jeg havde en femmer for hver gang en forælder havde sagt: “Ej, den får jeg ham simpelthen ikke til at læse”, fordi der er 1) en pige på forsiden, 2) den handler om en pige eller 3) den er kvalmende lyserød/anden pastel der er tweaket ud i et farveskrig (og muligvis med lidt glimmer for god ordens skyld).

Hvornår begyndte vi at tro drenge ikke kan leve sig ind i en historie, hvis hovedpersonen er en pige? Har vi altid ment det? For i så fald er piger en del kvikkere end drenge. Der oplever man nemlig meget sjældnere de to første undskyldninger. Til gengæld synes jeg egentlig grund 3 er helt fair for både drenge og piger. Og I ved hvordan jeg går klædt. Jeg er udadtil ‘prinsesse’ fra mine laksko til sløjfen i håret, men det er ikke ensbetydende med, at jeg vil tales ned til af bogforsider. Som om jeg og andre af hunkønsoverbevisning ikke ville læse en bog uden at den blev hældt over med blendet fe og enhjørningeefterladenskaber.

FullSizeRender

“Men pigerne elsker bare de bøger!” Måske ville de også elske dem uden de rædsomme forsider? Måske kunne man sælge en bog på indholdet? Bare en tanke. De lærer til gengæld at gå efter lyserøde/lilla/pastel forsider. Det er begrænsende. Når man prøver at ‘sælge’ en anden bog til dem, stejler de, fordi forsiden ikke ligner dem, de plejer at læse og hvor de godt kan lide handlingen. Der er ingen grund til at tvinge børn ind i det mønster. (Og vi fortsætter det med at sælge dem chick lit senere (hvilket også er en betegnelse jeg hader) med de samme forudsigelige forsider,  bare for helt at sørge for de aldrig bevæger sig over i Dostojevski, men det er en helt anden rant)

Vi er formidlerne. Jeg siger ikke, vi bestemmer det hele, men vi bestemmer sgu noget. Mit eget private korstog mod kønsbestemte forsider rykker kun hos det enkelte barn, jeg får fingrene i og har tiden til at indgå i den dialog, der flytter barnets grænser – det ville være rart, hvis jeg havde udstillingerne med mig. Til gengæld er det også en sejr, når jeg får et barn til at bryde de grænser. Når pigen i tylskørtet går hjem med et mysterie eller en gyser, og når drengen låner Vildheks eller Kære Dumme Dagbog. For mange af de gode bøger med egentlig ok forsider drukner også i pastelhavet. Drenge skyer instinktivt væk fra de hylder og hen mod dem, der er mere neutrale. Og hvor forældrene ikke hjælper. “Ej, det ser ikke ud som noget for dig. Du er mere til…” Tsk.

Hvad så med de piger der bare vil have prinsesseagtige bøger og kun vil læse dem? Okay, fair nok. Måske har de deres berettigelse – ligesom Twilight. Lidt. Men de behøver jo ikke alle sammen se sådan ud. Og der behøver ikke være så voldsomt et skel, hvor man stiller dem op i så tydelige opdelinger. Det ærgrer mig så meget.

Der er dog stadig genrer, som sjældent skuffer mig i denne henseende. Gys og Fantasy. Tilfældigvis også mine yndlings-genrer 🙂 Almindelig skøn er også en blandet landhandel. Og ærlig talt så foretrækker jeg den blandede landhandel i opstillingen Skønlitteratur. Jeg foretrækker de midlertidige udstillinger med enten en genre eller et emne. Mere browsing og mindre føren-ved-hånden-til-det-de-allerede-kender – især ved hjælp af farver. Det er billige formidlingstricks, efter min mening.

Hvis vi (bibliotekarerne) gerne vil blive ved med at være relevante, så skal vi også blive ved med at være det – forstås vi kan ikke samtidig sige vi kan noget ingen andre kan og samtidig lade være med at gøre det. Vi skal ikke gøre børnebiblioteket umuligt at finde rundt, det er ikke det, jeg mener. Selvfølgelig skal biblioteket være brugervenligt, og vi skal heller ikke til at jagte hver eneste låner med et intetsigende detailhandels “ka-jeg-hjælpe-med-noget?”. Men vi skal udfordre børnene i deres interesser og deres smag. Vi skal ikke bare lave stier til det kendte og så ellers futte ud og lave kontorarbejde, for nu kan brugerne jo klare sig selv. Hvad pointen så med os?

/@bibliotekat – stadig relativt grøn idealistisk børnebibliotekar 😉

 

 

2 Comments

  1. Enig enig enig!

    Jeg har aldrig forstået opdelingen i drenge og pigebøger. Det giver simpelt hen ikke nogen mening. Da jeg for nyligt skulle købe en dåbsgave lagde jeg også mærke til bøgerne “Eventyr til Drenge” og “Eventyr til Piger”. Det gjorde mig på en eller anden måde ret vred at der var nogen andre der tillod sig at bestemme hvilke eventyr der passer til drenge og hvilke til piger.

    Desværre er den opdeling ret udbredt og jeg blev selv gjort bekendt med det da jeg snakkede med en kollega om nogle bøger. Han købte dem så til sin søn, men kom senere og sagde at han var spændt på om knægten ville læse dem, for i butikken havde han vidst fået noget at vide om at det var bøger til piger. Da jeg snakkede med ham om dem havde jeg slet ikke skænket det en tanke. Jo bogen har en pige i hovedrollen og mange piger har læst den serie, men i mit hoved har det bare altid været en god historie.

    Det blev lidt langt, men jeg ville bare sige at jeg er enig og at det er vigtigt at forsøge at ændre på den holdning. Tommel op til dig 🙂

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s