Fuck det’ nok!

Jeg var lidt skeptisk, da Morten H. Sørup (illustratoren) skrev en mail til mig og spurgte om jeg kendte til Fuck det’nok. Han ville gerne høre min mening. Da jeg læste lidt om den, kunne jeg godt huske, at jeg havde set den på materialevalget, men den blev fravalgt. Jeg tænkte dog, at den kunne være meget sjov at læse, så jeg bestilte den fluks fra Gentofte. Det virker som om det primært er centralbibliotekerne, der har købt den, og altså…jeg kan godt se det. Titlen. Jeg viste den til min kollega, da jeg hentede den på reserveringshylden, som sagde at ja, den ville hun nok ikke låne til sine børn. Fuck. Det der ord som vi åbenbart tror børn ikke kender. Ikke et ondt om min kollega! Hendes reaktion var som sådan forståelig.

Men altså…vi narrer os selv, hvis vi tror børn ikke for det første kender bandeord og for det andet godt kan håndtere dem. Ja ja, jeg har ingen børn, så jeg ved ikke hvad jeg taler om…. Men altså jeg har kontakt med rigtig mange børn og de fleste er langt mere kompetente end samfundet har tendens til at give dem kredit for. Ja, de skal da tale ordentligt. Men måske er jeg bare ikke så sensitiv overfor bandeord. Jeg synes, bandeord er fremragende. Jeg bruger dem, når jeg bliver bange, vred, overrasket og glad. FÅCK!

 

Nå, men er den så noget værd? Den er skidesjov! Og den handler ikke om ikke at have respekt for sine forældre. Den handler om positive mønsterbrydere. Kompetente børn, der mod alle odds kan sige fra og ikke finder sig i hvad som helst – heller ikke fra forældrene. Den handler om at glemme børnene i sin egen selvrealisering eller dårlige vaner. Den handler om at sætte sine egne behov før sit barns og hvad det gør ved dem. Den lægger op til så mange gode diskussioner og samtaler. For de børn der har de forældre…de findes altså. Og jeg talte i øvrigt kun ordet fuck en enkelt gang (selvom min hjerne måske bare overser det ord efterhånden).

Den er på rim (rap kalder de det, men de får ikke mig til at rappe 😉 ) og illustrationerne er grove og sjove. Jeg er naturligvis især vild med drengen, der drukner i et bjerg af gamle bøger. Bogen minder mig lidt om Den Store Bastian, men med omvendt fortegn. Og jeg elsker Den Store Bastian. Det gjorde jeg også som barn.

IMG_0022

Fuck det’ nok – lånt på biblioteket

Jeg anbefaler den til kompetente børn med en sund fornuft og nysgerrighed (og er det ikke størstedelen?) mellem 5 og 100. Den får 4 fåcks ud af 5 fra den (muligvis kontroversielle, bandende) børnebibliotekar. Men jeg tror nu ikke børn går i stykker så let.

Xoxo,

Kathrine

Som en eftertanke mest til bibliotekarer og andre klassifikationsnørder, så er det sjovt at den står så forskellige steder på bibliotekerne. Gentofte har fx sat den i Voksen – Digte. Lektøren anbefalede den til 10-årige. Morten fortalte mig, at Vesterbro har placeret den blandt ungdomsbøger. Det viser også hvor forskellige bibliotekarer er og hvor forskelligt vi kategoriserer bøger fra bibliotek til bibliotek. Det kan også betyde meget for eksponering og udlån.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s