Trolddom og Falkefjer

Jeg er nok mest til enten billedbøger eller YA – enten eller. Det der midt imellem skal skrives virkelig godt for at fange læsere, det ikke er beregnet til. Det vidste jeg også godt, da Nyt Nordisk Forlag kontaktede mig og spurgte om jeg ville anmelde Trolddom og Falkefjer (som er fra 8 år og op) og jeg havde næææsten skrevet, at en anden måske var bedre til lige den bog, da det fangede mit blik at det er Lars Gabel *swoon*, der har illustreret den. Og mit nej tak blev fluks til et ja.
For jeg ælsker Lars Gabels illustrationer. Hans De Vilde Svaner er den smukkeste bog, jeg har set. I hvert fald deroppeaf. Og så er historien faktisk heller ikke så tosset (De Vilde Svaner, altså 😉 Ham H.C. Han skal nok blive til noget). Nå. Mit problem med bøger til denne aldersgruppe (8-11) er sprogets simplicitet. Det bliver ofte meget talesprog, der er få nuancer og det bliver kedeligt at læse – når det ikke bliver gjort godt. Vi elsker alle sammen Ole Lund, Astrid og Rune T. Kidde (jeg gør i hvert fald).

…og selve historien er faktisk okay kompliceret og spændende, men jeg må indrømme, at jeg finder sproget uelegant, og det irriterede mig, da jeg læste den. Naturligvis vil der i børnebøger være en del “tell it, don’t show it”, men stadig:

“Er I troldmænd?”, spurgte jeg lidt dumt.

Og som svar til: “Måske har du undret dig over….” : Ja, ærlig talt.

Det kunne godt gøres mere elegant – også til den aldersgruppe.

Personbeskrivelsen er jeg heller ikke så vild med. Troldmanden skal forestille at være værdsat og dygtig, men virker fjollet og grinagtig, hovedpersonen er tilsyneladende handlekraftig og stærk, men bliver narret igen og igen, fordi hun er naiv og paranoid på samme tid (hun ville ikke have overlevet 3 dage), Egill som ender som en falk er ubehagelig og aggressiv og forklarer ikke sine mistanker særlig godt.

De største plusser i Trolddom og Falkefjer er historiens kompleksitet (omend den er lidt usammenhængende), og Lars Gabels illustrationer som er utrolig smukke som altid, persongalleriet til gengæld er fladt og skrivestilen er desværre talesprogsagtig. Men altså….Lars Gabel!

Den er ikke kommet til bibliotekerne endnu, men når den gør, kan du bestille den på dit lokale bibliotek eller her, og hvis du vil købe den, kan du gøre det her 🙂

emoji_set_431emoji_set_431

Xoxo,

Kathrine

 

2 thoughts on “Trolddom og Falkefjer

  1. Øv at den ikke faldt i din smag!
    Jeg har det også lidt stramt med det der “middlegrade.” Jeg er spændt på, hvad jeg vil synes om denne her.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s