Jandy Nelson, I'll give You the sun, jeg henter solen ned, Gyldendal

Jeg henter solen ned

Jeg fik ikke Jeg henter solen ned af Gyldendal, men af Nanna Foss som havde fået en ekstra ved en fejl og lovet at give den videre til en blogger-type-person – det blev så mig 🙂 Jeg havde glædet mig rigtig meget til at læse den, men faktisk blev jeg lidt træt, da jeg læste de første par sider – hvis du har læst bøger som Wonder, Hullet og Når Hr. Hund bider kender du skrivestilen – det er børn/unge med forskellige grader af autisme/aspergers/tourettes eller lignende, og det ligger tungt i sproget. Misforstå mig ikke, det er alle tre gode bøger, men det var ikke det, jeg forventede. Men jeg fortsatte, fordi det er sjusk ikke at læse en bog færdig – især når man har fået den, og den var jo heller ikke dårlig – jeg forventede bare noget mere typisk YA. Og jeg er glad for, jeg blev hængende. Den er nemlig meget typisk YA i virkeligheden, på den gode måde – der er folk, der dør (jeg har lige opdaget det står bag på bogen, hvem der dør. Lad være med at læse det! Bøger er seriøst så meget bedre, når alt kommer som en overraskelse), bliver uvenner, har problemer med sexualiteten (jeg prøver på ikke at spoile for meget her, men mit LGBT-tag har nok ødelagt det lidt alligevel), har affærer, kysser folk de ikke burde kysse – nå ja og spøgelser – muligvis… Og det er i en og samme bog.

Den skifter i både tid og fortæller – og jeg foretrækker altså Jude over Noah – i hvert fald i begyndelsen (jeg blev ret lettet, da den skiftede til en mindre malende fortæller – bogstavelig talt malende btw). Men efterhånden som historien udfolder sig – og den er meget mere kompliceret end jeg først antog – giver Noah mere mening, og han bliver mindre…underlig. Hans historie bliver også mere interessant. Forældrene er fantastisk skrevet – både elskelige og det modsatte til tider.

Og altså…Jeg forstår sgu godt hypet omkring Jandy Nelson – hun skriver saftsusme godt – og det er i den dansk oversættelse. Oversættelser kan være mindre heldige, men her er den altså god. Jeg skal helt sikkert have læst Himlen ved mine fødder – på et tidspunkt. Efter jeg mandag smadrede min telefon og måtte give 6 hardbacks for at få den fixet (jeg kan ikke være den eneste, der regner ting ud i bøger. Eller kjoler) er jeg på ufrivilligt book-buying-ban >.<

image

Jeg sad og lo og græd i et s-tog på samme tid, mens jeg læste de sidste 70 sider og Jeg henter solen ned får 5 strålende, uforbeholdne sole ud af 5 fra mig ☀️☀️☀️☀️☀️

Xoxo,

Kathrine

2 Comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s