Som om jeg var helt fantastisk

..men det synes jeg jo også, du er, Sofia Nordin! Det opdagede ABC Forlag og sendte mig den tredje bog i “Hele Sverige er dødt bortset fra et barn. Nej, to børn. Vent. Tre børn. Fem! Der er fem børn tilbage!”-serien. Jeg anmeldte de to første her (og kom efterfølgende til at slette hele mit mediebibliotek, så ingen billeder fra dengang  -sorry), og jeg er stadig vild med serien.

Hver bog har et nyt pov (point of view). Først Hedvig, så Ante og nu Ella. Alle tre børn er meget forskellige typer, opfører sig forskelligt, har forskellige måder at overleve, forskellige forventninger, drømme og håb – men alligevel hænger bøgerne utrolig godt sammen.

I Som om jeg var helt fantastisk følger vi Ella, som er egoistisk og overfladisk og som godt kan lide, at Nora (den nye pige) kigger på hende, som om hun er helt fantastisk. Og det forstår man jo godt. Det er sgu da rart, at nogen synes det. Selvom alle andre er døde, og man kun har hinanden, og man kun er sammen ved et tilfælde. Disse børn passer nemlig overhovedet ikke sammen. Og det giver mening. Det er ikke kun soulmates, der overlever en epidemi. Det er tilfældige individer, der tvinges til at være sammen for at overleve. Og få det til at fungere.

I bog 3 er status at Ella og Nora er rejst videre fra gården i forsøget på at finde flere mennesker. Hedvig og Ante er blevet tilbage sammen med Noras lillebror, Ellas kat og de andre dyr. Nora er desuden lesbisk og forelsket i Ella, og det ved Ella godt. Og udnytter det lidt..okay meget. Faktisk var Nora nok i virkeligheden ikke rejst, hvis ikke Ella ville. Nu tænker du måske: “Hvem ville dog forlade sin lillebror for at tage med en halvfremmed pige, man er forelsket i?” En teenager, that’s who.

Det er tydeligt, at de er børn. Deres beslutninger og handlinger bærer præg af det. Som det skal. Man bliver ikke voksen, fordi ens familie dør. Men man går en lille smule i stykker. Sofia Nordin portrætterer det så godt, den gåen i stykker.

image

Ella er ikke et godt menneske, ikke i følge hende selv i hvert. Hun begår fejl, hun er egoistisk, hun er til tider følelseskold og nogle gange har hun for mange følelser. Hun er Ella 200%. Jeg er Ella 200%. Jeg kunne sagtens identificere mig med Hedvig, endda med Ante (som jeg ikke brød mig specielt meget om) – men Ella er helt overraskende min favorit. Hvilket hun ikke var før (det var Hedvig). Men det er nogle gange det, der sker, når du skifter pov. Pludselig giver handlingerne mening på en anden måde end når du ser dem gennem andres øjne. Især andre som er så forskellige som Hedvig og Ante er. Alting taget i betragtning er tingene gået ret let for Ella. Hvis hun var sulten, fandt hun mad, da hun frøs, fandt hun tøj og til sidst fandt hun Hedvig, som havde gjort alt det hårde arbejde for hende med at lære at overleve. Ella skulle bare lære det fra Hedvig. Så for hende er overlevelse ikke så alvorligt som det var for Hedvig. Det skal jo nok gå.

image

Bøgerne er fritstående, og den her kan også godt læses uden, at man læser de første to, men jeg anbefaler nu, at man læser dem alligevel. Eventuelt bagefter. Det kan man sagtens, men alle karaktererne vinder så meget ved, at man kender de andres grunde til at handle og opføre sig, som de gør.

Som om jeg var helt fantastisk er helt klart min favorit i serien, og jeg kan ikke lade være med at håbe, at der kommer en mere fra Ellas pov. Hendes karakterudvikling var helt fantastisk. Men hvis der kommer flere, bliver det nok Nora vi følger denne gang. Hvilket faktisk også ville være helt okay med mig. Jeg er slet ikke færdig med post-feber Sverige og Som om jeg var helt fantastisk får

emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431

Xoxo,

Kathrine

 

2 Comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s