I morgen er alt mørkt – og så blev det lidt mørkere

Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen – jeg elsker, når hele verden dør. Brutalt, men sandt. Jeg finder hele processen med at overleve, leve sammen med andre man ikke selv har valgt, overleve de mennesker der uden samfundet mister det meste af deres menneskelighed og samtidig forsøge at opbygge et nyt samfund vildt spændende. Der er groft sagt to grundtyper af pandemier – alle dør af sygdom og efterlader ganske få tilbage eller størstedelen af menneskeheden får en sygdom og bliver til zombier* af en art**

I morgen er alt mørkt hører under den sidste kategori. En ukendt parasit gør folk vanvittige og myrder de ikke-smittede. Da de ikke ved, hvordan parasitten smitter er det umuligt at finde en kur og forberede sig ordentligt. Men men men…alligevel håndterer alle det her utroligt amatøragtigt. De bliver fx i byen til smitten rent faktisk når dem. Fejl nr. 1. Men som Marlen siger i Marlens Historie: Det er umuligt at vide hvordan man reagerer i en krisesituation, før man står i den.

abc forlag, sigbjørn mostue, I morgen bliver alt mørkt,

Brages historie og Marlens historie c/o ABC Forlag

Og med det lad os gå videre til hovedpersonerne i de to bøger.

Brage: Dreng, har et ar i ansigtet efter et hundebid, dybt forgabt i Frida fra klassen, ret lavt selvværd.

Marlen: Pige, emo-agtig, er helt på Moders Jords side over at hun forsøger at slippe af med os med en parasit – vi er trods alt også bare parasitter, har mistet sin far, ret lavt selvværd.

I den første bog får vi Brages Historie. Vi møder kort Marlen, men vi ved selvfølgelig kun, at vi vender tilbage til hende, fordi Marlens historie er blevet udgivet nu. Ellers handler den om Brages families kamp for at overleve. De samler nogle flere op på vejen og der kommer en hel del gnidninger. Det bliver sat op som PTSD, men ærlig talt tror jeg bare, at nogle mennesker er nogle svin. Det ender med pænt mange forviklinger, Brage er teenager og selvom han er rimelig badass, så er han også bare…teenager. Og visse ting håndterer han mindre godt, og han ender med at give sig selv skylden, da tingene går galt (selvfølgelig går de galt – vi har set WD. Det går altid galt). Det ender med en ret vild cliffhanger btw.

I fortsættelsen møder vi Marlen igen. Hun har ret mange issues og skønt hun har forberedt sig på katastrofen, bliver hun alligevel taget på sengen. Hun ender også med en gruppe, og da det går galt, giver hun ligesom Brage sig selv skylden. Og så bliver det ellers bare værre derfra… (spoilers, sweetie)

Begge karakterer udvikler sig meget i løbet af bogen, og selvom det er hjerteskærende at følge med i og der sker FRYGTELIGE ting for dem begge (ondt i maven, nej-nej-nej-ting), så er det fedt at se, hvordan de vokser med situationen – og overlever…eller hvad? Noget af det der er så fremragende ved den nordiske forfatterscene er, at vi er villige til at slå ihjel – også dem vi godt kan lide. Jeg siger ikke, at hovedpersonerne altid skal dø (eller at de gør her! Det må du jo læse bøgerne og finde ud af om de gør 😉 ), men nogle gange gør det faktisk en bog bedre at man ofrer en ellers elsket hovedperson for en slutning eller et twist, der vælter læseren af stolen. Så hvis du er forfatter og læser med; nogle gange er det okay ‘to kill your darlings’ i mere end en forstand. Nå, det var en detour.

ABC Forlag skriver på bøgerne, at de kan læses separat, men det vil jeg altså ikke anbefale. Jeg tror ikke, Marlens historie ville have givet lige så meget mening, hvis jeg ikke havde læst Brages først. Der er masser af person- og handlingsoverlap, som det ville være ærgerligt at misse. Sproget er til tider lidt pudsigt og eftersom jeg ikke har læst Mostue før, er det svært at sige om det er hans skrivestil eller en oversætter der har været træt – men “de blev bragt til standsning”? Det er der altså ingen, der siger og på et andet tidspunkt spørger en kvinde, der lige har mistet sin mand (wow, hvem?! Spoilers.): “Kan vi hente de omkomne?”. Du omtaler ikke nære venner/din mand som omkomne. Men det er måske 3-4 steder, der er de her sære formuleringer og det er nemt at glide hen over.

Jeg læste dem i løbet af to dage og sad tilbage med en ‘nuuuj, de var GODE’-følelse og begge bøger får

emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431

🙂

Xoxo,

Kathrine

 

*Ikke nødvendigvis den klassiske grr grr zombie.

**Der er selvfølgelig mange forskellige skabeloner, men meget groft sat op 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s