Drengen på toppen af bjerget

“Er det virkelig så let at ødelægge et uskyldigt barn?”

Ja. Nogle gange er det. Magt kan korrumpere flere end man tror. Pierrot vokser op i et hjem fyldt med selvmodsigelser og vold – derfor er det ikke svært at tage selvmodsigelser og vold til sig som sin egen ideologi.

Det er umuligt at sige, hvordan vi ville have reageret under nazismen. Vi tror og håber naturligvis, at vi ville være anstændige mennesker. Modstandsfolk. Men et helt folk lukkede øjnene. Et helt folk slog hælene sammen og sagde Sieg heil. Nu har jeg den tvivlsomme fordel (set i nazismens lys i hvert fald) at være halv østeuropæer, så om nazisterne ville have mig, er så en anden sag. Blandingsracer var ikke deres favoritter.

Min far blev født i en efterkrigslejr i ’49. Min farfar kunne ikke arbejde resten af sit liv, fordi han under krigen blev sat til at skovle kul i tog uden eller med utilstrækkelige handsker. Hans hænder var ødelagte. Mine bedsteforældre var kristne og hvide, så stadig på den heldigere side, men ikke helt gode.

Det er svært ikke at være fascineret af de mekanismer, der styrer mennesker, der får os til at handle som vi gør. Og John Boyne fortæller det vanvittig godt. Ja, man foragter Pieter, men man forstår et eller andet sted også Pierrot. Ville jeg være bedre end ham? Bedre end den almindelige tysker? Ærligt? Jeg ved det ikke.

Drengen på toppen af bjerget c/o Høst & Søn

Når folk siger, ting skal ties ihjel, har de misforstået det. Hvordan skal vi lære og huske, hvis vi ikke taler om det? Hvordan skal vi forstå, tilgive og komme videre uden at diskutere og læse om det? Uden at sætte os ind i andres tankegang? Pierrot blev mobbet, han følte vrede over de ting krigen gjorde ved hans far. Han følte sig magtesløs. Og for ham var den magt han blev tilbudt for fristende. At kunne lade sin vrede gå ud over forrædere og respektløse. Han blev den, han aldrig ville være.

Anbefales til alle! Både børn, unge og voksne.

 


Xoxo,

Kathrine

 

Andre meninger om bogen:

De unges ord

Bogbotten.dk

Bogvægten

Litteratursiden

2 Comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s