Stalker

Stalker er den anden bog, jeg har læst fra Tellerups socialrealistiske linje (den første anmeldte jeg her), og jeg må sige, at jeg håber, de fortsætter! Stalker er helt anderledes end Er du okay, Marie?, men skrevet i et lignende let og fængende sprog og er ligeså svær at lægge fra sig. Den er skiftevis fortalt af Julie og stalkeren.

Julie har det i forvejen ikke godt; hendes søster bliver favoriseret af forældrene, og selvom det ikke er Cecilias skyld, så skaber det en kløft mellem søstrene, hvor Julie i stedet for at være på søsterens side misunder hende og føler modvilje, selv da Julie opdager, at Cecilia muligvis bliver mobbet – eller i hvert fald har det svært. Og da det rigtigt går op for Julie, at hun har en stalker hjælper det ikke, at forældrene er så fordomsfulde overfor Julie og hendes opførsel (som jo så slet ikke er hende), at hun først ikke vil fortælle dem, at hun er bange.

Stalker er mega creepy og et rigtig godt bud på en spændende, realistisk ungdomskrimi. Man bliver virkelig grebet af både stemningen og handlingen og bliver både vred og får den her følelse af, at det er så skide uretfærdigt, at han gør de her ting, og hun ikke kan gøre noget ved det. Det er så ubehageligt – den følelse af magtesløshed. Samtidig er det også spændende med de glimt af helt andre issues, som bliver nævnt i forbifarten med Cecilias problemer (hun har det bestemt heller ikke godt!) og hvad sker der lige med Freja og Mikkel?! Der er hele tiden noget, der fanger ens opmærksomhed og får en til at vende en side mere.

FullSizeRender-3

Stalker af Michella Rasmussen c/o Tellerup – udkommer 21. juni

(Harry Potter er naturligvis ikke en stalker – men jeg synes stadig mit Marauders map bogmærke passede godt til)

Der er absolut ikke noget romantisk over stalking, og det er ikke et kompliment. Det er nedbrydende og angstfremkaldende, og den her bog fanger det rigtig godt. Det er skræmmende at se hvordan det eskalerer og hvordan stalkeren retfærdiggør sine handlinger.

Men der var også nogle få ting, som jeg bed mærke i – omend muuligvis tillægger jeg dem mere vægt fordi jeg er bibliotekar 😉 På et tidspunkt googler Julie ordet stalker, og det første der dukker op er altså ikke en dansk side. Der skal man google “stalker danmark” og Hvem stalker? dukker slet ikke op. Det gør Dansk Stalkingcenter dog, og det er der Hvem stalker? ligger under. Lidt nørdet at gå op i, I know…

Anbefales!

emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431

Xoxo,

Kathrine

Andre meninger om bogen:

Borough of Books

Xenia’s Bogblog

Frk. Litteratur

Nena Skov

Sus’ Bogblog

De unges ord

Flyv med mig

Spoilery del – bør først læses, når du har læst bogen 😉

Først var jeg faktisk lidt ærgerlig over at det så tidligt blev afsløret, hvem det var… Men hahah! Det var bare for at narre os! Og det lykkedes i mit tilfælde. Det var slet ikke ham.

Selvfølgelig har stalkeren heller ikke haft det nemt; det får vi også fortalt, men det er ikke en undskyldning – især ikke efter det eskalerer så voldsomt! Men han burde også få noget hjælp. Jeg har lidt svært ved at fatte rigtig sympati for ham, og jeg håber ikke det var meningen. I så fald har jeg fejlet.

Forældrene irriterer mig også – de stepper op i starten, men de fortsætter med at give Julie dårlig samvittighed selvom det er ubevidst og lader det her ødelægge familien. De er bare ikke særlig gode forældre. Men de er velskrevne, og man føler lidt, man måske har mødt de her forældre – som er gode og støttende, så længe det går godt og børnene lever op til deres drømme. Men så snart det falder sammen, så snart børnene viser sig at have andre ønsker, at de har svagheder, at de ikke er perfekte så ved forældrene ikke hvordan de skal håndtere det.

Slutningen er lidt rushed. Jeg ved ikke så meget om hvordan hospitaler og politianmeldelser fungerer, men det virker sært at Julie bare kan gå ind til sin stalker – som har begået diverse rigtige forbrydelser…og at han vender på en tallerken og indrømmer at det var forkert og pludselig er meget rationel. Altså jeg har aldrig prøvet det, så måske er det sådan det fungerer, men det virkede lidt wrap up-agtigt.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s