Rød opstand og Gylden Søn – Red Rising

Bloodydamn, den her serie er fantastisk! Bedst som man tror tingene er, som de skal være – bam! Oprør, bedrag, venner bliver til fjender. Blod, død og ødelæggelse. Og faktisk nåede jeg dårlig nok at blive færdig med Red Rising, før jeg havde lånt mit eksemplar ud til en af mine venner, fordi jeg ævlede så meget om den, mens jeg læste den.

Gyldendal, Gyldendal Ung, Red Rising, Gylden søn, rød opstand, I love YA, min YA sommer, I heart YA,
Gylden SønGyldendal

Red Rising er ikke decideret YA, det er i virkeligheden en mega awesome sci fi trilogi uden alder (dog måske en minimums-en-af-slagsen >.< #somuchbloodandtorture). Den har masser af de klassiske YA træk, men den går ud over det. Langt udover. Den første “lider” lidt under, at den skal forklare rigtig meget, men da jeg elsker univers-unveilings, er det okay med mig, og selv hvis man synes, den var lidt langtrukken og forklarende, kan jeg kun anbefale, at man læser videre.

Jeg har hørt folk sige (skrive), at den er ligesom Hunger Games. Mjah, jeg vil sige at den er lige så lig med HG som Harry Potter er med GoT. Ja, der er nogle, der dør i Harry Potter. Men folk bliver udslettet i GoT.  (Disclamer: jeg er megafan af alle 4 serier, jeg synes bare de er meget forskellige 😉 ).

Universet er fuldstændig sindssygt – både som i imponerende, og som i: jamen de er jo fuldstændig sindssyge!

Magtspil, humor, venskab, specialdesignede slaver, komplet galskab, rumfart, krig, ære, megalomani, død – der er det hele. Også kærlighed. Pierce Brown har bedrevet en episk fortælling med Rød Opstand, og jeg sad længe efter at have læst den og søgte på fanart af karaktererne (der er en facebookside med vildt flotte mood board-agtige billeder og generelt masser af kreative mennesker, der tegner og maler og ‘shopper vores yndlingsfandoms på nettet).

Rød opstand-trilogien er ret svære bøger, uanset hvilket sprog du læser dem på (okay, nok pænt meget mere hvis du læser dem på hviderussisk eller mandarin, men jeg mente også mest dansk og engelsk). Der er mange nye udtryk og en anderledes sprogbrug (som der efter min mening bør være i en sci fi roman), mange karakterer og huse, rangordner, farver og våben at holde styr på. Vi er i en ret vild fremtid, hvor det er muligt at specialdesigne mennesker fra bunden, reparere dem igen, hvis de går i stykker, man kan downloade viden direkte ned i hjernen matrix-style, men på trods af det, er menneskesynet regrederet – en klasse, De gyldne, er den styrende, de andre skal styres; de kan ikke tage vare på sig selv. (Man kan så argumentere for at det er fordi de designet til en speciel plads i samfundet og dermed er det en selvopfyldende opfattelse…). Men det hele bliver forklaret, så jeg vil ikke ødelægge det for jer 😉

Den her serie er en oplevelse for livet (jeg sad også et par gange med en: vent, hvem/hvad var det lige det var?!-følelse, men det var ikke noget der ødelagde eller forstyrrede læsningen). Da jeg vendte den sidste side i Gylden Søn, sad jeg tilbage, helt målløs, med knust hjerte, forræderiet siddende i halsen og tænkte: fuckfuckfuck….

Xoxo,

Kathrine

Hviis jeg nu skulle kritisere en enkelt ting, så ville det være visse oversættelser. Jeg læste den første på engelsk og det var ret forvirrende at skifte til den danske. Først og fremmest Reaper til Mejer. Det er sgu ikke helt det samme, ligesom Ilddykker ikke har helt samme fandenivoldskhed som Helldiver. Helvedesdykker var en mulighed, og jeg ville have fortrukket, at de helt beholdt Reaper, selvom det er engelsk. Jeg tror ikke mange tænker på en mejer som manden med leen. Googles billedsøgninger siger vist det hele: Mejer vs. Reaper.

Andre meninger om Rød Opstand:

Bookeater.dk

Reading Raindrops

De unges ord

KSHDK

AmaDittobooks

Litteratursiden

Og Gylden Søn:

Reading Raindrops

De unges ord

 

 

4 thoughts on “Rød opstand og Gylden Søn – Red Rising

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s