Sanddrømmeren og Runemagikeren

Sanddrømmeren og efterfølgeren Runemagikeren er fantasybøger til tweens og yngre teenagere (det er vist det samme btw). Fréa finder ud af, at hun i virkeligheden er en valkyrie og har ret særlige evner – selv for en valkyrie. Hun får visioner, som bliver til virkelighed hvis man ikke aktivt forhindrer det – og det er en interessant præmis, for hvordan ved man lige, hvad der er en del af vejen til visionen og hvad der vil forhindre den?

Hendes far er forsvundet i Udgård og hendes mor tager ud for at finde ham, efter at have installeret Fréa i deres hus i Asgård, hvor hun skal i træning som valkyrie.

Imens bliver der mere og mere anspændthed mellem aserne og de jætter der bor og går i skole i Asgård og det eskalerer og bliver full blown had (#brexit much? Er nogen små-synske, her, Sidsel? Spøg til side, så er det jo desværre et ret genkendeligt scenarie – fremmedhad, mobning og eksklusion. Og guderne er ikke meget bedre end os lader det til).

Det er en spændende præmis, men jeg syntes personligt, at sproget var lidt for forklarende og moderne. Havde det kun være Midgårdsbørnene havde det været fair nok, men at de gamle nordiske guder siger ‘altså’ og ‘jo’ hele tiden skurrede lidt i mine ører. Ligesom ordet lazaret. Jeg var nødt til at Google det, fordi det lød så spøjst i den her oldnordiske setting, og det er et italiensk ord fra omkring 1500, så der var en grund til, at det lød forkert i den oldnordiske setting.

Turbine, Forlaget Turbine, Turbine forlaget, sanddrømmeren, runemagikeren, Sidsel Katrine Slej, bogsnak, bibliotekat
Sanddrømmeren og Runemagikeren c/o forfatteren selv (Goodreads)- Sidsel Katrine Slej

Jeg er i øvrigt også næsten sikker på, det ikke er meningen, at man skal håbe historiens romantiske par går fra hinanden, men føj for katten hvor jeg synes at Magne er en modbydelig stodder. Det bliver også ret icky for mig, at Fréa opfører sig som en 12-årig det meste af tiden, men ender med at gifte sig med og have sex med en 500 år gammel mand – som hendes forældre har lovet hende bort til, da hun blev født. Alle hendes personlige ønsker tilsidesættes, og hun gifter sig med fyren for at slippe ud af Asgård og komme i sikkerhed i Midgård – på sine forældres kommando.

And the parents of the year award goes to…no one in these books!

Desværre(?) falder romancen i historien så langt fra hvad jeg finder romantisk, at jeg til sidst håbede Magne bare kradsede af, når Fréa nu ikke selv kunne finde ud af at dumpe hans chauvinistiske røv. Nå, det kan nåes endnu 😉

Fréa skifter imellem at være super handlekraftig og ret cool (når hun ikke har nogen, der fortæller hende, at hun “bare er en pige” og de nok skal klare ærterne *himler med øjnene*) til at opføre sig som en 12-årig, der ikke kan noget selv (især når mughatten Magne er i nærheden), og man skifter mellem at heppe og huje og at rulle med øjnene, hvilket egentlig er ret underholdende, men også lidt ærgerligt, for jeg fatter aldrig rigtig sympati for Fréa. Jeg håber og tror, at de fleste tweens og teens af begge køn efterhånden vil have det på samme måde, som jeg har det med hele kvinde-er-ejendele-tanken, og jeg synes, det er cool, at der lægges op til, at de tænker over det, men jeg synes desværre også at det stilles for meget op som et ideal at blive sammen med en mand, der (uden at spoile for meget)  er en røv, fremfor at Fréa vælger sin egen skæbne. Hvilket er ærgerligt.

Jeg er til gengæld ret vild med Ranveig, som efter at gå gruelig meget igennem også udvikler sig til en badass jættekvinde, som jeg håber, vi ser mere til i tre’eren.Xoxo,

Kathrine

Andre meninger om bøgerne:

Reading Raindrops – Sanddrømmeren, Runemagikeren

Sus Bogblog – Runemagikeren

 

One thought on “Sanddrømmeren og Runemagikeren

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s