Høst & søn, Høst og søn, John Boyne, Bliv hvor du er og så afsted, bogsnak, bibliotekat,

Bliv hvor du er og så afsted

Hvis jeg har lært noget, så er det at 1) John Boyne vil knuse dit hjerte 2) du vil kunne lide, at han gør det og 3) krig er noget lort. Og John Boyne kan beskrive det til perfektion. Hvilket vel teknisk set er 4).

Han skriver ikke meget om drab og modbydeligheder – han antyder, men ellers beskæftiger han sig mere med tab af menneskelighed og forstand. Og han gør det så godt. Efter at have læst Drengen på toppen af bjerget blev jeg John Boyne fan, og jeg fandt tilfældigt denne i et antikvariat. Den er nu ellers ikke så gammel 😉

Høst & søn, Høst og søn, John Boyne, Bliv hvor du er og så afsted, bogsnak, bibliotekat,Bliv hvor du er og så afsted – købt antikvarisk – Høst og Søn

I denne er drengen blevet hjemme. Men faren er taget i krig og historien handler mest om, hvordan det er at være efterladt. At blive løjet for (i god, men måske forkert mening), fordi man er et barn samtidig med at man må opføre sig som en voksen og pjække fra skole for at kunne arbejde og putte lidt ekstra penge i morens pung, uden at hun ved det – eller måske gør hun, men hun er nødt til at lade som om hun ikke gør. Ellers ville hun blive nødt til at stoppe ham, og så vil der ikke være penge til mad…

Men den handler også om vores syn på soldater – og på dem der nægter. Vi er hurtige til at råbe kujon. Men mod er at gøre det, man synes er rigtigt uanset konsekvenserne. Så er det at trække i uniform vel ikke mere modigt end at nægte at gøre det? Og den handler om hvordan vi behandler soldaterne, når de kommer hjem. Og om at komme hjem i det hele taget. Naturligvis er det anderledes nu end dengang, men vi er stadig alt for dårlige til at tage os af de mennesker, vi sender ud, som kommer hjem og er gået i stykker – både fysisk og psykisk.

John Boyne er en fantastisk forfatter, og jeg elsker hans bøger. De får en til at tænke, overveje og tage stilling. Nu skal jeg bare finde Drengen i den stribede pyjamas (den er udsolgt fra forlaget).
Xoxo,

Kathrine

5 Comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s