Krummerne

Jeg tror faktisk aldrig, at jeg læste Krummerne som barn. Men jeg så filmen. Den blev vist på biblioteket. Og jeg havde det vildeste crush på Laus Høybye.


Krummerne og Stakkels Krumme c/o Gyldendal 

Og nu hvor jeg har læst disse Læs mere selv-udgaver er jeg faktisk i tvivl om jeg ville have kunne lide dem. Pigerne er enten højmåsede og stille og fornuftige og dygtige i skole (Yrsa og Nete), “er den skrappeste til at skrive pænt” (Lone), sminkedukker (Stine) eller sure mødre eller underboer, og jeg tror ikke, jeg ville have set mig selv i disse historier – selvom jeg også var dygtig i skolen.

Og misforstå mig ikke, det er ikke fordi jeg ikke kan leve ind i en karakter, som har et andet køn end mig selv. Det er ikke det, der er problemet. Problemet er at alle pigerne beskrives som de her rædselsfulde stereotyper og med en vis foragt. Hvilket jeg heller ikke forstår er nødvendigt. Fortæl om Krummes eventyr, hans problemer med sin søster, men lad nu være med at være nedladende overfor et helt køn.

Da jeg var barn, malede min papsøster og jeg vores arme op til albuerne i almindelig maling (jep, det var populært hos vores forældre), vi klædte os ud som hendes far, hvor jeg sad på skuldrene af hende og vi kom til at grine så meget, at jeg tissede i bukserne. Ned af ryggen på hende. Vi fandt døde dyr og lagde dem på myretuer, byggede huler, gyngede alt for vildt i hængekøjen og ønskede os en hund mere end noget i verden. Jeg malede “Doneret af Kathrine til min lillesøster Ninja Maria” (ja, det er hendes rigtige navn) med store sorte bogstaver på min gamle blå seng, hvis ender havde en slående lighed med kameler, som vi red på eventyr på, da min mor mente, jeg var blevet for stor til den og hun blev rasende (jeg prøvede bare at vise, at jeg var okay med at hun stjal min seng/ridedyr…). Jeg lavede hele mit værelse om til et kæmpe spindelvæv med båndsalat fra kassettebånd. Og det er bare nogle af de ting, jeg husker tydeligst.

Hvor er de piger? De piger der læste bøger om drager og bagefter spyede ild og åd får i deres lege, de piger der tæmmede heste på øde øer som Alec, som løste mysterier og fangede røvere som de fem eller Puk eller andre af de kostskoleserier jeg slugte råt. De piger, der ligesom Emil fra Lønneberg prøver at gøre noget godt, men ender med at gøre de voksne rasende, fordi det er helt forfejlet børnelogik med gode intentioner.

Måske er jeg bare efterhånden virkelig træt af drenge/pigefremstillingen i børnebøger og spørgsmål som: Hvad læser 10-årige piger? (sjovt nok er 10-årige piger præcis så forskellige og varierede læsere som alle andre, og det kommer virkelig an på, hvad de interesserer sig for), og nu går det lige ud over Krumme. Men måske skal jeg gøre som Anne Sofie Hammer og skrive de børnebøger, jeg savner… (Hvor ved jeg fra, hun gjorde det? Hun siger det selv i Børnebogcast #2), og måske er det derfor jeg selv bedst kan lide Paris Belinda Hansen (den bliver også nævnt i podcasten).

Når vi fremstiller ‘raske’ børn (ikke som i ikke-syge, du ved hvad jeg mener) er det stadig drenge. Rune, Villads, Vitello, Emil. Ærlig talt er jeg træt af det. For det er ikke kun det, at pigerne ikke har en karakter de kan identificere sig helt med, men at vi lærer drenge, at piger ikke værd at lege med og piger at dette her er sådan piger opfører sig. At det er okay at drengene rulle øjne af dem og nedladende kalde dem ‘tøser’, som Krumme gør.

“Piger er bare mere rolige” – nej. Nogle børn er rolige af natur, andre er ikke, men vi lærer piger, at de er stille. At de ikke må fylde, være snavsede eller larme. Mens “drenge er og bliver drenge”. De er bare vildere og fylder mere. Sådan er det jo bare.

Eller også får de længere snor til at være larmende, snavsede og fylde lokalet. Mens de stille og rolige drenge bliver opfattet som feminine; som tøsedrenge (som er et skældsord), som om der er noget galt med dem. Rigtige drenge spiller jo fodbold og har græs på knæene.

Nå, men altså…Krumme! Man kan ikke udsætte ret meget på Thøger Birkeland jo. Historierne er gode og velskrevne omend lidt gammeldags efterhånden (begmand? Selv jeg vidste ikke, hvad det er og måtte Google det, men halløjsa, hvad dukker op: “(han) bevægede Tommel- og Pegefinger . . ind mod hans Næse og gav ham . ., hvad man i Drengesproget kalder en ordentlig Begmand.” kilde her. Drengesproget. How delightful.). Lidt gammeldags gloser er der nu ingen, der har taget skade af, så det er ikke nødvendigvis en kritik.

Men kommer jeg til at læse Krummerne sammen med mine imaginære børn (p/d)? Nej, det tror jeg simpelthen ikke. Min fantasisøn skal ikke lære at det er legitimt at synes at piger er kedelige og kun går op i sminke og sidder stille og er irriterende i skolen. Og min ikke-eksisterende datter skal heller ikke lære, at piger, at hun er sådan og bliver opfattet sådan. For problemet er at Krumme og Thøger generaliserer super meget. “Tøser”. Nope. Om det så betyder, at vi læser Pippi, Kaaberbøl og Gamerz (der er nemlig en ret badass pige med, der er vildt god til computerspil) og ellers fantasy og historier med dyr, so be it. Åbenbart løber tiden fra nogle bøger. Desværre.

Det er stadig gode historier, og jeg kan egentlig godt lide Krumme, når han ikke snakker om, hvor nedern piger er, men de er ikke for mig. Ikke længere. Og som en eftertanke…så er jeg ikke sikker på, jeg forstår, hvorfor man har valgt de 70’er forsider. Der er selvfølgelig en masse 60’er-70’er referencer, og det er tydeligt det forgår dengang, meen stadig…

emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431

Xoxo,

Kathrine

5 thoughts on “Krummerne

  1. Sande ord … det har jeg også haft tænkt på. Jeg har en 9 årig datter, som gik fra at være tylprinsesse til “drenge-pige”. Hvor hun før læste prinsessebøger, så er det nu Kaptajn Underhyler, Dr. Z og elsker Ninja Ninjago. Og ja, i alle de bøger er det drenge, der er hovedpersoner og pigerne er næsten ikke eksisterende.
    Hmm … ved nærmere eftertanke … jeg bør sgu skrive nogle børnebøger om en badass pige.

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s