Biernes historie

Jeg havde lidt svært ved at tage mig sammen til den her bog. Jeg ved ikke hvorfor…måske fordi jeg kun delvist selv valgte den – altså jeg valgte den, men kun fordi jeg skulle finde nogle voksenbøger til bibliotekets bogcafe – for voksne.

Men da jeg endelig kom i gang slugte jeg den på en dag. Det er en fantastisk bog. Ganske simpelt. Jeg endte med at måtte tage noter, fordi når jeg skal fortælle om bøger glemmer jeg gerne ting som navne og årstal, men det var okay – efter et stykke gik de tre historier op i en nærmest sublim enhed (jaja, store ord, men jeg er SÅ begejstret for den).

Biernes historie anmeldelse, Biernes historie, maja lunde, rosinante, bogblogger, boganmeldelse,

Biernes historie c/o Rosinante

Vi følger Tao, bestøver, i fremtiden (2098) hvor bierne er forsvundet, George, biavler, i nutiden (2007), hvor katastrofen er ved at ske og William som er frøhandler/biavls-forsker i fortiden (1852), hvor vi, mennesket, stadig forsøgte at få gang i biavlen.

Og ja, den handler om det vi er ved at gøre mod jorden og ja, jeg er en øko-hippie, der håber, vi snart forbyder biler på et globalt plan og bliver (i hvert fald delvist) vegetarer, for jeg er rigtig rigtig glad for vores planet, og der kan ikke længere herske megen tvivl om at vi ikke kan fortsætte sådan her – om man så tror på global opvarmning eller ej, så er forurening en realitet, at der er forsvindende få insekter i mange byer i forhold til for 20 år siden er en realitet, at vi hver dag udrydder dyrearter, nogle af dem før vi overhovedet opdager dem, er en realitet.

Men den handler også om mennesker – om hvordan vores børn kan være vores klipper, dem der holder os til ilden og giver os en grund til at fortsætte. Til at lytte til stemmer der ved bedre og har erfaring, til at gøre det bedre end vi har gjort tidligere.

Det er en fortælling om fejlbarlige, ofte usympatiske mennesker, der forsøger at leve – som trods uoverensstemmelser og fordomme finder hinanden. Om mennesker der ikke giver op. Om mennesker der giver op.

Jeg græd, da jeg havde vendt den sidste side. Ikke af håb for fremtiden. Af en næsten uoverskuelig angst for hvor vi er på vej hen, hvilken verden vi vil efterlade os: For at citere David Attenborough fra BBC-serien Life in the Undergrowth:

“If we and the rest of the backboned animals were to disappear overnight, the rest of the world would get on pretty well. But if they were to disappear, the land’s ecosystems would collapse. The soil would lose its fertility. Many of the plants would no longer be pollinated. Lots of animals, amphibians, reptiles, birds, mammals would have nothing to eat. And our fields and pastures would be covered with dung and carrion. These small creatures are within a few inches of our feet, wherever we go on land – but often, they’re disregarded. We would do very well to remember them.”

Gå ud og kram en bi. Vi har brug for dem. Og læs den her bog.

Xoxo,

Kathrine

Andre meninger om bogen:

Litteraturnu.dk

Litteratursiden

Chri Chri

One thought on “Biernes historie

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s