Frankenstein – #horroktoberbøger

Frankenstein er en klassiker. Vi kender alle navnet (og mange tror stadig, det er monsteret, der er Frankenstein – men det er det måske også?) og som mange horror romaner handler den om meget mere end at bare at skræmme folk. Den handler om menneskelighed, hvad vil det sige at være menneske? Den handler om ensomhed og om det dybe grundlæggende i ethvert menneske: at ville overleve.

Frankenstein – collectors library- købt på Saxo.com

Der er mange mange versioner af Frankenstein. De er omskrevet til børn, tilføjet religiøse moraler og udgivet i et utal af udgaver. Hvorfor er Frankenstein eviggyldig? Fordi vi aldrig bliver færdige med at diskutere menneskelighed. I vor tid har vi computere og AI. Hvis vi en dag skaber et nyt monster – med menneskelig intelligens, evnen til at længes, til at ville overleve? Vil vi så ønske at destruere det, som Frankenstein gjorde? Vil vi miste kontrollen over det? Eller vil vi i virkeligheden aldrig have kontrollen? Vil det være os selv, der fremmedgør og støder vores skabning fra os?

Frankenstein kan også overføres på racisme og diskrimination; at vi ser et menneske, der er anderledes end os og i forskelligheden eller i visse tilfælde grimheden lægger vi ondskab og en vilje og evne til at gøre ondt, som vi ikke forestille et ‘normalt’ ‘smukt’ (hvidt) menneske at have – se for eksempel i Den Grønne Mil, hvor John Coffey alene i sin fremtræden dømmes som ondskaben selv eller de dybt tragiske og forkastelige episoder, der har været i USA hvor sorte skydes ned simpelthen fordi de i kraft af deres udseende tillægges dårlige egenskaber, at når brune mennesker myrder er det terrorisme, mens når hvide begår den samme forbrydelse må de være sindssyge. For vi kan ikke begribe at nogle så lig os selv kan være i stand til at begå en sådan ondskab.

Frankenstein er en klassiker, fordi den er evig aktuel. Fordi uanset hvornår man læser den kan man overføre dens problematikker på noget samfundsmæssigt. Fordi både Frankenstein og hans monster er så menneskelige.

Men de fleste kender ikke den originale fortælling, så jeg vil give jer en kort recap af den originale fortælling med masser af spoilers:

Historien fortælles af en kaptajn på et skib i ishavet. Han samler Frankenstein op fra en isflage og han fortæller sin historie: Han skabte monsteret (læg mærke til jeg ikke sætter anførselstegn her) af overmod og begejstring over videnskaben. Det afsløres aldrig hvordan skabningen vækkes til live, men tidligere nævnes en fascination af lyn – det er sikkert der, filmene har fået inspiration fra.

162716-dr-ian-malcolm-meme-you-were-s-fppn

I rædsel over hvad han har gjort flygter Frankenstein fra sin lejlighed og efterlader skabningen, nyskabt og forvirret. Da han vender tilbage er skabningen væk og han forsøger at vende tilbage til sin liv. I mellemtiden har skabningen fundet ly i nærheden af en familie – her lærer han sprog og medmenneskelighed, men også ensomheden at kende. Da han forsøger at vise sig skriger og flygter de i rædsel over hans udseende. Han fyldes af bitterhed og opsøger sin skaber, men møder først Frankensteins lillebror, som han slår ihjel og framer en kær ven af familien, som bliver dømt til døden for mordet. Da Frankenstein finder ham, opfyldt af vrede, siger skabningen, at han, Frankenstein, skal skabe ham en livsledsagerske ellers vil han slå resten af Frankensteins kære ihjel. Frankenstein indvilger og tager med sin bedste ven til Skotland, hvor han påbegynder sit værk. Han fyldes af tvivl og rædsel og kan ikke gennemføre og da skabningen ser Frankenstein ødelægge hans uanimerede brud dræber skabningen Frankensteins ven. Frankenstein ender i fængsel for mordet, men bliver sat på fri fod igen. Han tager hjem for at gifte sig med sin barndomskæreste – som surprise surprise bliver myrdet af skabningen. Frankensteins far dør herefter af sorg, og Frankenstein har fået nok. Han rejser efter skabningen for endeligt at tilintetgøre ham, men mister færten af ham i ishavet, hvor han samles op af kaptajnen og fortæller sin historie. Frankenstein er så medtaget at han dør, og vi slutter fortællingen med skabningen, der angrer og siger at hans mission nu er tilendebragt med døden af hans skaber. Vi efterlader ham på en isflage, hvor han driver ud i glemslen.

Så Frankenstein er altså ikke det eneste monster. Ingen er uskyldige. Det er sandt, at Frankenstein i sin uforsigtige nysgerrighed skaber en kraft, han ikke kan kontrollere og efterfølgende ikke tager sit ansvar på sig, men det retfærdiggør ikke de mord skabningen begår i sin vrede og bitterhed over Frankenstein. Der er intet sort/hvidt i fortællingen, men jeg fandt klart min sympati mest i Frankensteins favør – eller rettere hans familie. Ingen akt begået af et enkelt menneske er så frygtelig, at det retfærdiggør, at det går ud over uskyldige. Men det er alligevel en akt vi har set igen og igen, så det gør ikke skabningen mindre menneskelig, men det stiller os læsere i en ubehagelig position, hvor vi må overveje om alle mennesker er i stand til at være monstre.

Jeg siger nej. Og det gør Batman i øvrigt også. Ondskab ligger ikke latent i os alle. Vi er ikke alle i stand til at blive drevet til den vrede og hævngerrighed, som skabningen bliver. Men nogle er. Kan man så nogensinde sige, at skylden ligger på de, der drev individet eller gruppen af individer til den akt af hævngerrighed eller retfærdighed de føler de fortjener? Kan man undskylde fx terrorister deres gerninger, fordi der er begået uretfærdighed mod dem? Kan bombningen af et land retfærdiggøre at individer vender sig mod en organisation, der lover dem hævn og retfærdighed?

Jeg vil igen sige nej. Der er ingen undskyldning for drab af uskyldige. Men måske bør man overveje, at ondskab ikke kun er uprovokeret. Måske ville der mindre af den, hvis man ikke brugte “fire against fire”-metoden.

Der er ingen undskyldning for hvad skabningen gjorde, men havde han mødt lidt omsorg, lidt færre fordomme, havde 5 uskyldige mennesker måske ikke måtte lade livet. Hvis skabningen var blevet mødt med en kærlig adfærd i stedet for en hadefuld, havde han måske selv opført sig derefter.

emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431

Xoxo,

Kathrine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s