Haram & Dyt båt coconut & Berørte Katrine – spurt-serien

Spurt serien er “bøger for unge, store historier, kort fortalt” – og de er korte. Bøgerne er også ret små, og de er super nemme at overskue. Og vigtigere endnu, historierne ér store. På trods af at de er så korte, så er historien helstøbt, barsk og realistisk.

Haram c/o Gyldendal

I Haram møder vi ung tørklædeklædt pige som er kæreste med en dansk dreng – hvilket er ‘haram’ – forbudt. Rygtet er ude og hendes familie er rasende, hun ødelægger ikke bare sit eget, men deres rygte. I forsøget på at skabe sig fortrolige indgår hun og andre to muslimske piger en pagt om hemmeligheder. Hvis en har en hemmelighed, skal alle have en – men det går galt. Meget galt. Forfatteren er halv palæstinenser og arbejder til daglig med piger som Anisa, Kadidja og Muna.

emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431

Dyt båt coconut c/o Gyldendal

I Dyt båt coconut kommer vi ind på et meget tabubelagt emne, nemlig voldtægt af drenge. Lasse er blevet voldtaget som 9-årig, og da han forsøger at fortælle det, bliver han skræmt til tavshed – ikke kun af truslerne, men af at blive fuldstændig svigtet af en voksen, han troede, han kunne stole på. Som årene går lukker han sig mere og mere inde i sig selv – men så møder han en der har oplevet det samme og som stadig er midt i det.

emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431

Berørte Katrine – lånt på biblioteket

Berørte Katrine er historien om en teenager fra et belastet miljø, der bliver gravid. Hun er fast besluttet på ikke at modtage hjælp fra kommunen – hun kan godt klare det – selvom hendes mor er mentalt fraværende, og ret ubehagelig når hun er tilstede.

emoji_set_431emoji_set_431emoji_set_431

Jeg bliver nogle gange spurgt af klasselærere om gode bøger af danske forfattere, de kan bruge i undervisningen, og jeg vil sige, at denne serie er oplagt. Der er flere bøger i serien, både om at komme hjem fra krig, om vrede og at føle sig svigtet, om konsekvenserne af at ville have alt uanset hvordan man får det og om at være adopteret. De er også gode til mindre stærke læsere eller unge der ikke rigtig gider læse, samtidig med at historierne ikke taler ned til dem. Og så til voksne, der gerne vil ind i hovedet på teenagere og se verden fra deres perspektiv. Sproget er ramt lige i øjet (bortset fra i Berørte Katrine, hvilket er grunden til at jeg ikke var helt så vild med den – det lød som min mor, som faktisk er skolelærer, fremfor en 16-årig pige), og personerne er realistiske og historierne (de tre jeg har læst) er troværdige.

Xoxo,

Kathrine

 

One thought on “Haram & Dyt båt coconut & Berørte Katrine – spurt-serien

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s