Bjørn på bamsehospitalet

Det smarte ved bøger er, at de kan starte en samtale. Det kan være overraskende svært at finde ud af hvor man starter med at lære børn om verden. Hvad kan de relatere til? Man bliver ikke forælder af at få et barn. Rent biologisk måske, men ynglet kommer ikke med en instruktionsmanual. Desværre? 😉 Man ved en masse ting instinktivt, men lærer er en uddannelse. Hvis vi bare alle sammen bare kunne træde ind i en pædagogisk rolle ville alting være så meget nemmere, amIrite?


Bjørn på BamsehospitaletFadl’s forlag

Men her kommer bøgerne ind. Et barn skal lære rigtig meget – også selvom det aldrig ender på fx et hospital. Man skal jo stadig vide, hvad det er. Hvad der foregår. Mange voksne tænker, at barnet først skal præsenteres for viden, når barnet skal bruge den viden – om fx døden. Men hvis barnet har en forståelse for både abstrakte koncepter som kærlighed, liv og død – de store emner i litteraturen – og helt almindelige praktiske ting som hospitaler og landbrug, så har barnet bedre muligheder for at forstå når det sker for andre. Måske skal dit barn ikke på hospitalet, men måske skal en fra børnehaven – måske er der ingen der dør i dit barns familie, men måske dør deres vens bedsteforælder. Og så er det stadig relevant for barnet at forstå hvad der sker for det menneske, der har andre oplevelser end barnet selv. Vi læser jo heller ikke kun bøger, der direkte kan overføres til begivenheder i vores eget liv. Vi læser bøger for at kunne sætte os i andres sted.

Bjørn på Bamsehospitalet er en fin lille fortælling om at blive repareret, når man går i stykker. Det er ikke stor kunst, men det skal billedbøger jo heller ikke altid være. Nogle gange skal de netop hjælpe med at informere uden for meget fluff og udenomssnak og det er netop pointen med denne her. Og det gør Bamsehospitalet, som også er lavet i samarbejde med Bamsehospitalet – et landsdækkende projekt, der skal lære børn, at det ikke er farligt at komme på hospitalet.

Bogen er nu i min næsten 3-åriges nevøs besiddelse, og jeg glæder mig til at høre om hans operationer næste gang jeg besøger ham. Hans farfar er desuden læge, så bogen kan endda yderligere give ham en forståelse af hvad det er for en arbejdsplads farfar har.

img_2677img_2677img_2677

Xoxo,

Kathrine

Andre meninger om bogen:

Bogrummet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s