På Bornholm må man græde overalt

Hvis man nogensinde har mistet eller kommer til at miste i sit liv bør man læse denne lillebitte bog.

Jeg har mistet flere bedsteforældre, og det rørte mig meget lidt. Jeg var naturligvis ked af det, men de var gamle – det var forventet. Men jeg har også mistet en ven, og det var meget lidt forventet. Og Martha Flyvholm Tode rammer plet med hvordan det føles. Følelsesløsheden, sorgen, samtalerne. Selvom det ikke var min egen situation, beskrev hun alligevel min egen situation, for sorg er, trods det at den er meget individuel også meget ens.

Det er en kort bog, men den er en perfekt længde. Den er bygget omkring uddrag fra Håndbog i overlevelse, og det er også helt perfekt. For sådan kan det godt føles – at man skal overleve tabet. I beskrivelsen af bogen står der: “Det værst tænkelige er en abstrakt størrelse” – og det er jo netop det. Man kan ikke måle og veje sorg – min sorg er mere valid end din. Nej – sorg forlanger at blive taget seriøst. Den vader ind med træsko på og overtager ens liv – indtil den en dag – forhåbentlig – skifter til sneakers…så til strømpesokker og til sidst lister af og efterlader kun fodaftryk overalt på ens sjæl.

På Bornholm må man græde overalt c/o Høst og Søn

For man kommer videre. Som regel. På en eller anden måde. Jeg ved ikke, hvordan man gør, hvordan det sker. Men at læse og måske endda skrive om det gør det måske nemmere. Nemmere at sætte ord på. Når en virkelig dygtig forfatter eller digter finder de ord, man ikke selv kunne finde. Man føler sig måske i hvert fald mindre alene. Mere forstået – selvom det er af en fremmed, man slet ikke kender, som skrev en bog. Der var en, som forstod det, som fandt de ord, man ledte efter.

 img_2682 img_2682 img_2682 img_2682

Xoxo,

Kathrine

One thought on “På Bornholm må man græde overalt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s