For enden af din pegefinger

For enden af din pegefinger vandt Carlsens YA romankonkurrence. Temaet var Nye stemmer, og det er rigtigt at det er en ny stemme: den unge lesbiske indvandrerpige som ikke har valgt at leve som sine forældre, men gør det alligevel. Det er nemmest. Da hendes far bliver syg møder hun Thea på hospitalet og opdager, at hun har følelser for hende. Langsomt får man mere og mere information, om Sheherazades fortid, om hendes kvarter og hendes familie.

Bogen er desuden helt utroligt smuk (jeg har ikke nænnet at tage den gule papir-dims af, fordi jeg synes den passer så fint til designet), men har altså lidt skarpe kanter. Det er jeg dog 100% villig til at tilgive for jeg ser hellere ekstraordinært design (også til unge) end kedelige paperbacks. Men altså…måske lad være med at smide den efter nogen. Den kan godt tage et pænt stykke hud af 😉

For enden af din pegefinger c/o Carlsen

Og det er en god bog. Uden tvivl. Den coiner white girl privilege – Thea, som Sheherazade forelsker sig i, fatter det bare ikke rigtig. At hendes løsninger ikke bare kan overføres på en med en fuldstændig anden kultur. At hendes super priviligerede opvækst ikke kan sammenlignes med Shes. “Du har altid et valg” – nemt sagt, når dit valg ikke har de store konsekvenser for dig.

Sheharazades mor er en tragisk figur og endda mere end hendes far, selvom han lever med PTSD (hvilket She ikke helt er klar over og i hvert fald ikke hvad det egentlig vil sige). Moren går fra at have udækket hår og have levet et ganske andet liv til i Danmark at blive hardcore muslim i sit forsøg for at fastholde en etnisk identitet i et fremmed land. Det er virkelig godt beskrevet og hendes stædighed og hendes gentagne svigt af She er hjerteskærende. She bliver grundlæggende svigtet igen og igen af sine forældre, simpelthen fordi de ikke får ordentlig behandling for de traumer, de er kommet herop med fra starten.

Men jeg havde et enkelt problem med denne bog: at jeg havde læst den før. Også skrevet af Kristina Aamand. Det er lidt samme historie som Haram fra Gyldendals Spurt-serie. I Haram er det ganske vist en hvid drengekæreste, fremfor en hvid pigekæreste og For enden af din pegefinger er i kraft af at være længere mere udbygget og detaljeret end Haram, ligesom at familiestrukturen ikke er helt ens. Og det er ikke et problem som sådan – for jeg kan ikke understrege nok, at begge historier er relevante og velfortalte. Jeg havde nok bare forventet noget helt nyt, når den nu vandt romankonkurrencen.

1f448-1f3fe1f448-1f3fe1f448-1f3fe1f448-1f3fe

Xoxo,

Kathrine

Andre meninger om bogen:

Bogpoeten

Sjov for børn

Trilogien

Xenia’s Bogblog

Thoughts in purplue

Bookeater

3 Comments

 1. Jeg synes helt klart også, den lever op til kriteriet Nye Stemmer – og så er looket bare genialt (jeg har vidst været heldig – ingen snitsår her 😉 ), både cover og zinerne (kan det bøjes?). Men jeg må sige, jeg ikke købte kærlighedshistorien – den blev for forceret og flad.

  Liked by 1 person

  1. Men jeg så det heller ikke som en kærlighedshistorie. Thea er ikke Shes store kærlighed. Det var bare hende der triggede Shes følelser og åbnede hende op for sin seksualitet. Det var ikke for Thea hun brød fri af sin kultur. Det var for hende selv og jeg synes egentlig det er rart med en historie der har individet i fokus fremfor en kærlighedshistorie.

   Like

   1. Det er en god pointe, men uanset om Thea “kun” er den udløsende faktor – så havde jeg stadig svært ved at købe tiltrækningen mellem dem – eller Shes nyfundne bevidsthed om sin seksualitet.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s