Er du okay, Fie? – Er du okay? #2

Fie ramte mig ikke heelt så hårdt som Marie gjorde sidste sommer. Det er som Fies familie simpelthen er for karikeret. De var bare ikke helt troværdige for mig – blandt andet morens mange mange ambitioner for datteren – du kan ikke både være model og konkurrencespringer og så samtidig være 12-tals student. Det hele er fuldtidsjobs og en så fokuseret mor burde vælge det ene eller det andet, burde hun ikke?

Er du okay, Fie? c/o Tellerup

Jeg var til gengæld ret vild med Fie selv – hendes indre monolog og hendes rationaliseringer. Hendes tvangshandlinger og -tanker er også virkelig godt beskrevet. Fie er helt klart en pige, der er blevet presset for hårdt. Hun ved dårligt nok selv hvad der egentlig er hendes egne valg nu, om hun overhovedet vil være konkurrencerytter selvom hun elsker at springe, for når ens mor er så dominerende, hvordan adskiller man så forventninger fra egne ønsker og mål?

Er du okay, Fie? lægger sig i samme spor som Hjertet er 1 organ og handler om cutting. Denne er dog (selvom den ikke fejer alvoren under gulvtæppet) egnet til en lidt yngre målgruppe, da den ikke er nær så hardcore, som historien om Lucca. Hvilket overhovedet ikke er en kritik. Børn helt ned til 12 og yngre er også cuttere eller har andre selvdestruktive mønstre, så et bredt udvalg til forskellige aldersgrupper af litteratur om disse emner er absolut tiltrængt.

Men der hvor denne rammer lidt mindre end Marie og Hjertet er, at selvom Fie helt 100 eksisterer og Fies problemer er på ingen måde mindre alvorlige end mindre priviligerede unges problemer, så er langt de fleste af os, cuttere eller ej, ikke rige med fuldblodsheste og modelpotentiale. Fies situation med den dominerende mor bliver mindre relatable, idet at den er temmelig unik. Og det behøvede som sådan ikke være en hindring, men som jeg skrev øverst, så virker det ikke super troværdigt på mig. Måske 100 sider mere havde gjort den forskel, at komme mere ind under huden på forældre – bedre forstå deres bevæggrunde for at være så usandsynligt crappy forældre.

Men med det sagt, så er jeg super stor fan af Eibes projekt. Rygtet siger (det er vist hende selv, der har spredt det 😉 ), at der kommer en bog for hver elev i klassen (eller måske ikke hver eneste, er der ikke 700 elever i en folkeskoleklasse nu?). Den næste bliver Er du okay, Mathias? og jeg glæder mig til at se, hvad der er galt med ham…eller altså…du ved hvad jeg mener.

img_2548 img_2548 img_2548

Xoxo,

Kathrine

Andre meninger om bogen:

Xenia’s Bogblog

One Comment

  1. Tusind tak for din dejlige anmeldelse, og mange tak fordi du gav dig tid til at læse bogen.
    Der kommer nok ikke 700 bøger i serien, i så fald ville jeg ikke sende mine egne børn hen til den skole. 😉

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s