Udyret

Det her var en spøjs læseoplevelse – den første halvdel er mega awesome. Seriøst. Gotisk, mørk, dyster, mystisk – jeg fik associationer til stemningen og kulturen i M. Night Shyamalans The Village, som jeg ved der er delte meninger om, men jeg elskede den. Vi starter ud med at møde Sjæleæderne – men de er ikke onde – eller det er de, men det er ikke kun deres skyld. De voksnes had og frygt gjorde dem til hvad de er. Første halvdel handler om fordomme, fremmedhad, religiøst vanvid og overtro – hvordan vi i mange tilfælde skaber vores egne skurke ved at fremmedgøre dem. Og nej, det at blive behandlet dårligt er ikke en blåstempling til at myrde mennesker, men er den moralske høje hest virkelig det værd, hvis menneskekærlighed og omsorg kunne have sparet menneskeliv?

Men så var også lige et par småting ved bogen som skurrede i mine øjne – som at skoven staves med to ss’er. Sskoven. Jeg forstår pointen – tror jeg – den er noget særligt, noget overnaturligt, ikke bare en almindelige skov, men en sskov. Problemet er bare at hvor man ellers bare ville læse hen over det – skoven er et ret almindeligt ord – blev mit øje nu fanget hver gang, og det irriterede mig. Jeg troede først, det var en fejl og blev nødt til at finde en læseprøve af den originale, men den er god nok – fforrest. Ydermere var der flere fejl i oversættelsen – fx står der et sted Alice i stedet for Alys (som hovedpersonen hedder) og mindst et andet sted er der en almindelig stavefejl – og normalt er det ikke engang sikkert jeg havde bidt mærke i det eller fundet det nævneværdigt her – ja, det er ærgerligt, men hey, det sker – også for mig. Men…når jeg først er blevet så opmærksom på teksten, som sskoven gjorde mig, så bliver yderligere forstyrrelser ekstra irriterende.

img_6469

Udyret c/o Carlsen

Og så skuffede den sidste halvdel mig virkelig meget. Uden at afsløre alt for meget, så gik den fra dystert, mystisk eventyr om viljestærk og potentielt farlig pige til kedelig YA romance, hvor hovedpersonen kun kan se en mening med livet, hvis der er en dreng i det. Og der er ikke som sådan noget galt med den storyline – jeg havde bare forventet noget bedre og dybere efter den virkelig awesome begyndelse. Derfor blev det altså en lidt flad fornemmelse for mig. Absolut stadig læseværdig og anbefalelsesværdig – jeg havde bare virkelig håbet på, at den havde holdt stemningen hele vejen igennem.

276_emoji_iphone_deciduous_tree276_emoji_iphone_deciduous_tree276_emoji_iphone_deciduous_tree

Xoxo,

Kathrine

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s