Højtlæsningsbøger, der ikke bare er gode, men også smukke

Jeg skal være den første til at indrømme at jeg ikke læser ebøger. Jeg synes de er en fremragende opfindelse og de gør helt 100 bøger lettere tilgængelige. Men. For mig er bøger ikke bare ord på sider. De er en fysisk fornøjelse at røre ved, dufte til og se på, når de står på reolen. Smukke bøger kan vække læselyst og glæde ligeså vel som gode historier kan. Også for børn. Jeg har her samlet nogle af de smukkeste højtlæsningsbøger fra Stormys reol som vil være fremragende og smukke gaver til børn i forskellige aldre. De kan også læses selv, men læs for søren da højt så længe som ungerne gider lytte til det 🙂

Ada Goth kan både læses op og læses selv fra omkring 7-8 år, og den er både skrevet og vidunderligt illustreret af den uforlignelige Chris Riddell. Den handler om en pige, som er meget ensom på farens store gods, men det ændrer sig da hun møder en spøgelsesmus som hjælper hende med at løse mysterier – og måske finde venner.

Krystalskibet er en fantastisk, spændende fortælling om klatretyve, lidt magiske krystaller, onde pirater og venskab. Den er skrevet af Benni Bødker og smukt illustreret af Rasmus Bregnhøi. Papirkvaliteten er i øvrigt toplækker. Fra omkring 7 år.

Denne udgave af Den uendelige historie kan dele vandene lidt. Nogle vil sige at den hvide udgave er den “rigtige”, men jeg synes nu også at denne her er vildt flot. Lars Gabel er en af mine yndlingsillustratorer. Den har desuden stadig rød og grøn skift indvendig plus et indsat bogmærke, en lille detalje som jeg altid synes tilføjer lidt ekstra. Fra 9-10 år.

Ikke et ondt ord om Disneys Peter Plys, men de originale illustrationer af Ernest H. Shepard er altså helt fantastiske. I denne smukke udgave får man de to første historier skrevet af A.A. Milne (og man kan få fortsættelsen af David Benedictus her i matchende indbinding.)

Rigtig mange børn er helt vilde med Troldeliv og fortællingerne om Paja og Pajko sublimt illustreret af Peter Madsen og fortalt af Sissel Bøe og her får man 5 historier fra højen i et lækkert samlet bind med stofryg. Man kan også få Fem fortællinger fra skoven for ekstra mange trolde i reolen. Fra ca. 4 år.

Roald Dahls to klassikere er langt fra nye, men her er de i nye klæder tegnet af John Kenn Mortensen. De er både spændende og lidt uhyggelige (især Heksene) og kan læses fra ca. 9 år.

Ishavspirater er et iskoldt og spændende eventyr om søskendekærlighed og mod og bogens smukke illustrationer supplerer historien så fint og kan læses højt fra ca. 6 år.

Godnathistorier for rebelske piger er 100 små historier om ægte kvinder og piger som har opnået ret fantastiske ting og flot illustreret af kvindelige kunstnere. Den kan læses højt fra omkring 6 år – for både drenge og piger, men den er skrevet til alle de piger, der hellere vil læse fysik og løbe stærkt end vente på at blive reddet af prinsen.

6 Comments

 1. Jeg er ivrig bruger af det lokale bibliotek og bibliotek.dk. Ville slet ikke have råd til alle de bøger der bliver kværnet her i familien.
  Derfor har jeg en meget lavpraktisk forespørgsel. Vil du også skrive bøgernes titel uden link, for så er de nemmere at kopiere til bibliotekets søgefelt 😉

  Like

 2. Godnathistorier for rebelske piger burde egentlig have heddet “… OM rebelske piger” for historierne er lige så gode og vigtige at høre for drenge – det er da værd at fremhæve.

  Jeg har fulgt andre anmeldelser af bogen, som anbefaler den til 8-9 år. Hvordan kan det være du mener den er god fra 6 år? Desuden er der også nogen der synes historierne er komponeret kedeligt. Har dog alligevel købt den til jul og er meget spændt hvad mit eget indtryk bliver.

  Tak for gode bogforslag!

  Like

  1. Den hedder det for det første fordi den blev skrevet til piger som en reaktion på at meget at den litteratur, der er henvendt til piger er lyserød og med passive pige/kvinderoller så det er helt bevidst at piger skal føle den er til dem. Drenge må gerne læse med, men den er skrevet til pigerne. Og det er okay. Min søn har den og jeg har tænkt mig at læse den højt for ham.
   Og for det andet handler den mestendels om kvinder, ikke piger (selvom et par af dem er piger), så titlen ville også misvisende hvis den hed det.
   Jeg anbefaler den fra 6 år fordi børn ofte er mere kompetente end folk antager, og den engelske udgave er blevet læst op for børn helt ned til 4 år som elskede den og sagtens kunne forstå den. Hvorvidt den er kedeligt skrevet vil altid være en smagssag ligesom med alt andet litteratur, men det synes jeg ikke den er. Jeg synes det er en fremragende bog, der lægger op til både spørgsmål og samtaler om alt muligt, både kvindernes bedrifter men også deres samtid og kultur.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s